Thursday, July 24, 2008

9 stvari koje možda niste znali o mobilnim telefonima

Danas gotovo da nema osobe koja ne koristi barem jedan mobilni, a mnogi imaju i po 2, 3 komada, za svakog operatora jedan mobitel ne bi li uštedili koju marku. Za neke ovisnost, za neke nužno zlo, za neke modni dodatak.
Međutim ima stvari o mobilnim koje vjerojatno niti "teški mobilni ovisnici" ne znaju o njima.

Koliko ih ima?

U svijetu prema nekim procjenama trenutno ima oko 3.3 milijarde aktivnih (koji se trenutno koriste) mobilni. Što znači da je globalno svjetska penetracija mobilne telefonije oko 50%, dok je europski rekorder Crna Gora sa čak 168%, što znači da na 100 ljudi postoji 168 aktivnih aparata.

Mobilni su ekološka bomba

Tako veliki broj aparata koji se koriste, koji se gotovo svakodnevno zamjenjuju novim modelima naravno da predstavlja ekološki problem vladanja nad tim elektro otpadom: starim mobilnim, baterijama i sl. Godišnje se odbaci više od 125 miliona mobilnih i zamjenjuje novim uređajima. Npr. u Južnoj Koreji korisnik u prosjeku svakih 11 mjeseci stari uređaj zamjenjuje novim.

SMS rekordi

Koreanci su naravno poznati i po broju SMS-ova koje pošalju. Prosječni student u J. Koreji godišnje pošalje preko 20 000 SMS-ova ili u prosjeku 60 na dan, a oko 30% njih pošalje čak više od 100 SMS-ova na dan. Rekorderi su Nijemci koji godišnje pošalju oko 23 miliona poruka ili oko 280 po osobi.

M-voting

Jeste li znali da je Estonija prva zemlja u svijetu u kojoj je omogućeno mobilno glasovanje?

Prvi mobilni na tržištu

Prvi mobilni telefon izašao je na tržište 1983. godine i bio je je Motorola DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage) 8000X.

Mobitel kao lampa

Nasuprot brojnim mogućnostima koje mobitel danas nudi IrDA, Bluetooth, video, spajanje na internet, većina tj. gotovo 2/3 korisnika mobitel koristi vjerovali ili ne kao pomočnu lampu kojom noću osvjetljavaju prostor tražeći ključeve, bravu od ulaznih vrata i sl. Toliko o naprednim mogućnostima.

Preventiva terorizma

Naučnici sa Purdue University koristeći senzore za radijaciju nastoje napraviti mobilni kojim bi se na određenom području otkrila radioaktivnost u slučaju terorističkog napada nuklearnim oružjem.

Nacionalni centar za obavješćivanje

U Japanu i Finskoj mobilni operateri prihvatili su sistem u kojem u slučaju elementarne katastrofe korisnici besplatno šalju SMS poruke.

Japanska mobilna književnost

U posljednje 2 godine gotovo pola japanskih književnih djela nastalo je uz pomoć mobilnog, odnosno napisano je na mobilnom. Autori su uglavnom mlađe žene koje SMS-om dijele svoje priče stvarne ili izmišljene o svim aspektima života. 2007. godine 5 od izdanih 10 djela napisano je na mobitelu.

No comments: