Saturday, July 12, 2008

Entrecard


Šta je Entrecard i ko se može učlaniti?
Entrecard je zapravo neka vrsta razmene online vizit-karata. Prijavom u Entrecard šaljete svoj baner veličine 125 x 125 piksela koji predstavlja vas, odnosno vaš blog. Taj baner je donekle sredstvo oglašavanja, a donekle vaša vizit-karta. U cilju vam je da taj vizit-karta bude što dopadljivija.
Entrecard je osmišljen da bi ga koristili uglavnom blogeri. Kada se registrujete na sajtu, dobićete java skript koji treba ubaciti na stranicu ili kao widget u sidebar. Napominjem da je bitno da vaš blog bude na engleskom jeziku i da ste upravo vi njegov vlasnik, u suprotnom nalog će biti izbrisan iz arhive.

Kako sve funkcioniše?
Nakon što postavite Entrecard na svoj blog, ljudi će preko glavnog sajta vrlo lako saznati za vas. Mislim na ljude sličnih interesovanja koji vode blog sa sličnom ili istom tematikom. Oni će želeti da posete vaš sajt i ostave svoju vizit-kartu tako što će kliknuti na “Drop”. Za to, oni će dobiti jedan Entrecard poen, a i vi takođe. Svaka poslata i primljena kartica nagrađuje se jednim poenom. Ovi poeni se kasnije mogu koristiti za reklamiranje na željenom blogu.

Kada je tek počeo sa radom, Entrecard je mnogo obećavao. Bio je to sjajan način da se lako i brzo dođe do velikog broja kvalitetnih posetilaca. Vremenom, ljudi su uspeli da pokvare sve. Besposleni blogeri su provodili sate ostavljajući svoje vizit-karte i ne obraćajući pažnju na sadržaj bloga na kome se nalaze. Nekadašnje kvalitetne posete koje su često trajale i po par minuta, a kasnije rezultovale razmenom trajnih linkova, prerasle su u posete od samo nekoliko sekundi. Ovakvih poseta je bilo više (naravno), pa ste umesto nekadašnjih 10 kvalitetnih, dobili 30 poseta od samo par sekundi. Čemu sve to, kad niko zapravo ne čita ono što napišete.

Voleo bih da se stvari vrate na staro kod Entrecard-a, mada će se to teško dogoditi. Ukoliko imate blog na engleskom jeziku, učlanite se u Entrecard, jer to je i dalje odličan način da se za vaš blog pročuje u kratkom roku.

No comments: