Wednesday, July 16, 2008

Usporio rast tržišta mobilnih telefona


Usporavanje aktivnosti u svetskoj ekonomiji počeo je i da nagriza potražnju za novim mobilnim aparatima, što je vodeću istraživačku kompaniju za tržište mobilnih Gartner navelo da snizi prognoze o rastu ovog tržišta.

Gartner je tako snizio prognozu o rastu tržišta mobilnih telefona na deset do 11 posto. Još krajem maja Gartner je prognozirao da će ove godine biti plasirano između deset i 15 posto više mobilni uređaja. “Ali, prošlog meseca globalna ekonomska situacija počela je negativno da utiče na tržišta u razvoju kao i na ona razvijena”, izjavila je Carolina Milanesi, ispred odelenja za istraživanje mobilnih aparata pri Gartneru.


Količina prodanih mobilnih telefona lane je na godišnjem nivou porasla za 16 posto. Nokia, najveći svetski proizvođač mobilnih, u aprilu je izdala upozorenje da će vrednost tržišta mobilnih telefona 2008. zabeležiti pad izraženo u evrima, što znači da prosečne cene padaju više nego što se povećava broj prodatih mobilnih.

“Signali o slabijem drugom tromesečju nego što se očekivalo stižu iz Sony Ericssona kao i iz nekih proizvođača delova za mobilne”, kazao je Milanesi.

Peti po veličini proizvođač mobitela u svetu Sony Ericsson 27 juna izdao je saopštenje da u drugom tromesečju neće poslovati u plusu zbog oslabljene potražnje za skupljim aparatima, napominjući da je situacija na tržištu problematična.

“Uprkos očekivanjima o boljim rezultatima u drugoj polovini godine, smatramo da će slabi rezultati u prvom polugodištu rezultirali nižom stopom rasta na godišnjem nivou između deset i 11 posto”, zaključio je Milanesi.


No comments: