Friday, July 4, 2008

MySpace i Facebook uništavaju mlade osobe


Mladi koji odrastaju uz internetske stranice za socijalno umrežavanje poput Facebooka i MySpacea mogla bi u budućnosti imati negativan i opasan pogled na svijet, tvrdi jedan od vodećih svjetskih psihijatara.

Psihijatar Himanshu Tyagi tvrdi kako bi navedene internetske stranice mogle ozbiljno štetiti mentalnom razvoju i zdravlju tinejdžera, jer osobe s aktivnim online profilima umanjuju vrijednost svoje stvarne osobnosti. Stoga stručnjaci ne kriju zabrinutost zbog takvih stranica za socijalno umrežavanje jer bi mogle potaknuti impulzivno ponašanje, pa čak i samoubojstva.

Tyagi je na godišnjem simpoziju psihijatara napomenuo kako osobe rođene nakon 1990. godine upoznaju svijet kroz internet, a današnji stručnjaci nisi još spremni nositi se s problemima koje mlade osobe imaju zbog korištenja interneta.

Iako stranice za socijalno umrežavanje imaju mnoge prednosti poput stvaranja novih prijateljstava i druženja, tu postoje i potencijalne opasnosti poput fiktivnih identiteta, prijevara i laži koje uvelike utječu na razvoj mladih osoba.

"Stvoren je svijet gdje se sve brzo mijenja i prilagođuje, međusobni odnosi okončavaju se klikom miša, svaki profil može biti obrisan i napravljen novi koji vam više odgovara", izjavio je Tyagi te nadodao kako se osobe navikavaju na brz ritam života koji nije dosadan i uzbudljiviji je od stvarnog što dovodi do razgraničavanja sa stvarnošću.

index.hr

No comments: